De Groente & Fruit Wijzer

Hoe koop je schone producten?

Groente en fruit zijn lekker en gezond, vooral als ze geen of weinig landbouwgif bevatten. Helaas kun je deze gifresten niet zien. Hoe weet je nu welke producten schoon zijn?

Wassen van groente en fruit helpt maar heel beperkt om gifresten te verwijderen.
De meeste resten zitten in de schil en door het product verspreid.

1. Koop biologische producten

Biologische producten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk of het EU- logo voor biologische producten, zijn de beste keuze! Hierbij worden helemaal geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kijk voor adressen van biologische winkels en restaurants in de Bio-Gids van Biologica. Benieuwd welke supermarkt bij jou in de buurt de meeste biologische producten verkoopt? Bekijk dan de resultaten van de EKO-tellingen.

eko_logo_skalHet EU-logo voor biologische producten

2. Kies uw supermarkt

Welke supermarkt verkoopt de schoonste producten? De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) van de overheid controleert jaarlijks circa 3000 groente- en fruitmonsters op resten van bestrijdingsmiddelen. Tot voor kort hield de overheid deze informatie echter geheim. Na een jarenlange campagne van Weet wat je eet zijn deze gegevens toch vrijgegeven. In het overzichtje hieronder zie je welke van de grote supermarkten het best presteerde in 2011. De rangorde is gebaseerd op controles gedurende een jaar en kan veranderen zodra de overheid meer cijfers bekend maakt.

Grootste Nederlandse supermarkten waar in 2011 40 of meer metingen waren verricht, gesorteerd van schoon naar vuil

Kijk voor meer informatie bij: Hoe scoort mijn supermarkt

3. Koop producten uit Nederland

Groente en fruit uit Nederland bevat over het algemeen veel minder gifresten dan producten uit het buitenland. Met name producten uit landen als Spanje, Egypte en Marokko zijn regelmatig sterk vervuild. Ons advies: koop producten uit Nederland.

4. Kies schone producten en kijk naar land van herkomst

Uit onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat sommige groente- en fruitsoorten meestal schoon zijn. Andere soorten bevatten regelmatig veel gifresten. Groente is doorgaans schoner dan fruit. Het land van herkomst bepaald vaak in grote mate hoeveel gif er is gebruikt! Zo zijn Nederlandse paprika's opvallend schoon, terwijl de Spaanse paprika's vele malen zoveel gif bevatten. Let daarom goed op het land van herkomst.

Ga naar onze Weet wat je eet Gifmeter voor een compleet overzicht van de meest vervuilde groenten en fruitsoorten en let daarbij op het land van herkomst! >>

Fruit waarvan 15 of meer monsters waren genomen in de supermarkten, gesorteerd van schoon naar vuil

Groente waarvan 15 of meer monsters waren genomen in de supermarkten, gesorteerd van schoon naar vuil

Vooral voor kinderen en zwangere vrouwen is ons advies: kies de schoonste soorten. Eet u graag producten die helemaal niet vervuild zijn met chemische bestrijdingsmiddelen? Kies dan voor biologisch!

Ga naar onze Weet wat je eet Gifmeter voor een compleet overzicht van de meest vervuilde groenten en fruitsoorten en let daarbij op het land van herkomst! >>

5. Vraag garantie

Vraag jouw supermarkt óók om groente en fruit zonder gevaarlijk landbouwgif >>

 
Blijf op de hoogte!
E-mailactie Glyfosaat

“Waarschijnlijk kankerverwekkend”? Geen hernieuwde toelating glyfosaat totdat veiligheid is vastgesteld!