Nieuwsberichten

Waarschijnlijk kankerverwekkend: foodwatch eist geen nieuwe toelating glyfosaat

Amsterdam, 5 augustus 2015. Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is volgens de Wereldgezondheids- organisatie WHO “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Eind juli publiceerde de WHO het rapport waarin zij deze conclusie onderbouwt. Consumentenorganisatie foodwatch roept de Europese Commissie daarom op om glyfosaat voorlopig te schrappen uit de lijst met in de landbouw toegestane bestrijdingsmiddelen.

Lees meer...

 

Milieudefensie prijst actie van Intratuin om onkruidverdelgers uit de schappen te halen

Amsterdam, 16 mei 2014 - Tuincentrumketen Intratuin heeft bekend gemaakt dat zij alle 22 producten die het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat bevatten uit de schappen haalt. In 2013 riep Milieudefensie het kabinet al op snel met een verbod te komen op glyfosaat voor consumentengebruik. Europese testen toonden aan dat het gif glyfosaat in een verontrustend grote mate in het menselijke lichaam voorkomt. Het kabinet gaf geen gehoor aan deze oproep. Marktleider Intratuin neemt nu zelf het initiatief en Milieudefensie is hier enthousiast over.

Lees meer...

 

Milieuorganisaties winnen deels bij Reclame Code Commissie

Amsterdam, 12 maart 2014 – Afgelopen december 2013 dienden zes milieuorganisaties* een klacht in tegen reclame van het bedrijf EcoStyle. Anders dan de merknaam EcoStyle doet vermoeden bevatten de producten van dit bedrijf wel degelijk bestrijdingsmiddelen - gifstoffen die ontworpen zijn om (on)gedierte en (on)kruiden te doden.

De milieuorganisaties oordelen dat de reclames van EcoStyle de suggestie wekken dat het middel Ultima Professioneel ecologisch verantwoord is en geen schadelijke stoffen bevat. Voor het gebruik rondom rioolputten of langs open water zouden geen beperkingen gelden en bovendien verwijst Ecostyle niet naar de voorschriften op de verpakking.

Lees meer...

 

Wettelijke normen gifresten op groente en fruit beschermen gezondheid onvoldoende

Voedsel- en warenautoriteit treedt niet op bij geconstateerde gezondheidsrisico's

Amsterdam, 9 september 2013 – De wettelijke normen voor resten landbouwgif op groente en fruit zijn vaak veel te hoog. Daardoor kan het dat groente en fruit in de winkelschappen voldoet aan de wet terwijl er wel gezondheidsrisico's zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie en Foodwatch op basis van cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Van de 957 onderzochte wettelijke normen voor producten zijn er 89 (ruim negen procent) onveilig bevonden: de wettelijke Maximum Residu Limiet (MRL) laat dan een overschrijding van de gezondheidsnorm toe en beschermt de consument dus niet. Dit blijkt uit het rapport dat Milieudefensie en Foodwatch vandaag naar buiten brengen.

Lees meer...

 

Dirk van den Broek supermarkten hebben het schoonste groente en fruit

Van de 20 supermarkten die door de overheidsinspectie NVWA bemonsterd zijn is Dirk van den Broek de supermarkt die het beste presteert. Er werden geen wetsovertredingen en geen gezondheidsrisico's gesignaleerd. Met een gemiddeld aantal gifsoorten van 1,1 per product en een vervuilingsscore van 14,9 leidt Dirk van den Broek het klassement met verve. 

Lees meer...

 
Meer artikelen...
Blijf op de hoogte!
E-mailactie Glyfosaat

“Waarschijnlijk kankerverwekkend”? Geen hernieuwde toelating glyfosaat totdat veiligheid is vastgesteld!