Milieudefensie prijst actie van Intratuin om onkruidverdelgers uit de schappen te halen

Amsterdam, 16 mei 2014 - Tuincentrumketen Intratuin heeft bekend gemaakt dat zij alle 22 producten die het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat bevatten uit de schappen haalt. In 2013 riep Milieudefensie het kabinet al op snel met een verbod te komen op glyfosaat voor consumentengebruik. Europese testen toonden aan dat het gif glyfosaat in een verontrustend grote mate in het menselijke lichaam voorkomt. Het kabinet gaf geen gehoor aan deze oproep. Marktleider Intratuin neemt nu zelf het initiatief en Milieudefensie is hier enthousiast over.

Gif in de tuin

Glyfosaat, ook bekend  onder de merknaam RoundUp, staat wereldwijd in de belangstelling vanwege het massale gebruik en de risico's daarvan voor onze gezondheid. Milieudefensie wil daarom uit voorzorg dat de consument in ieder geval in de eigen omgeving (huis en tuin) niet in aanraking komt met het middel.

Jacomijn Pluimers, campagneleider Duurzaam Voedsel van Milieudefensie: "Onze lokale afdelingen zijn in overleg met Intratuin over het uit de schappen halen van de gifmiddelen, die schadelijk zijn voor de bijen. Maar terwijl dat overleg gaande is, zijn we verrast door dit goede nieuws. Intratuin haalt deze onkruidverdelgers uit de schappen! Het is erg belangrijk om minder gif in onze directe omgeving te hebben. Juist in eigen tuin wil je geen gifstoffen."

Verbod

Intratuin loopt met het uit de schappen halen van deze glyfosaatmiddelen vooruit op het het Ministerie. Die wil het gebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen per november 2015 te verbieden. Een verbod op professioneel gebruik op sport- en recreatieterreinen en in parken staat gepland voor november 2017. "Door middelen met glyfosaat onbestelbaar te maken, gaat Intratuin als marktleider in haar beleid over bestrijdingsmiddelen verder dan de Europese wet- en regelgeving van haar vraagt", aldus Menno Wielinga, algemeen directeur Intratuin Nederland.

Wel moet er volgens Milieudefensie nog goed bekeken worden of het nieuwe assortiment niet ook schadelijke stoffen bevat. Dat zou jammer zijn, en het is volgens ons ook helemaal niet nodig; onkruidbestrijding in eigen tuin kan prima zonder gif te gebruiken. Jacomijn Pluimers: "Van een beetje boenen wordt je terras al heel mooi schoon. En met voegenkrabbers, knipscharen en wortelstekers kun je alle onkruid te lijf. Al dit mooie tuingereedschap ligt voor je klaar in het tuincentrum."

 
Blijf op de hoogte!
E-mailactie Glyfosaat

“Waarschijnlijk kankerverwekkend”? Geen hernieuwde toelating glyfosaat totdat veiligheid is vastgesteld!