Achtergrond

Over Weet wat je eet

Verse groenten en fruit horen thuis in een gezonde voeding. Maar zijn ze altijd zo gezond? Vaker dan u denkt bevatten groente en fruit resten van bestrijdingsmiddelen. Veel mensen verwachten dat de overheid en de supermarkten zorgen voor schoon voedsel in de winkel. Helaas niet.

Regelmatig meer gif dan toegestaan

In 2006 bevatte één op de drieëndertig monsters van Nederlandse groente en fruit meer bestrijdingsmiddelen dan wettelijk is toegestaan. Voor buitenlandse producten is dit zelfs één op de zes. Tientallen keren werd de gezondheidsnorm voor jonge kinderen overschreden. En de wet houdt alleen rekening met één soort gif per product. Op een tros druiven komen geregeld meer dan 10 voor!

Zo kan het niet langer

Wij, milieudefensie en foodwatch, vinden dat het zo niet kan. We roepen supermarkten op om schoon voedsel te verkopen. Dat kan, want veel verse groenten en fruit in de winkel bevatten geen meetbare hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. We vragen de overheid om scherper toe te zien op de wettelijke normen. U als consument hebt het recht om te weten wat u eet. We hebben supermarkten en de overheid dan ook gevraagd om hun meetgegevens over gevaarlijke stoffen in voedsel openbaar te maken. Met vermelding van de namen van bedrijven die de wet overtreden. Daarin hebben we al wat bereikt. Het VWA geeft haar metingen van monsters van groente en fruit bij supermarkten met naam en toenaam sinds juni 2006 vrij. Supermarkten doen dit echter niet. Om de druk hoog te houden, meten we ook nog zelf. Regelmatig publiceren we hier de resultaten van supermarkten. Kijk hoe uw supermarkt scoort!

 
Blijf op de hoogte!
E-mailactie Glyfosaat

“Waarschijnlijk kankerverwekkend”? Geen hernieuwde toelating glyfosaat totdat veiligheid is vastgesteld!